Metakogitiv terapi ble i stor grad utviklet av Adrian Wells. Han har bedrevet forskning på dette feltet i over 20 år, og i løpet av de siste årene hvor bevisstgjøringen rundt denne terapiformen har blitt større, har flere psykologer også valgt å ta den i bruk.
Hva forårsaker problemer?
Grunntesen i metakognitiv terapi går på at mye av psykopatologi er egentlig forårsaket av grublings- og bekymringstendenser hos mennesket. Problemet trenger ikke nødvendigvis være det konkrete tankeinnholdet man tenker, men heller hvordan vi velger å forholde oss til egne tanker, altså hvor mye verdi og vekt vi tillegger dem.
De fleste personer har rundt 70000 tanker hver eneste dag, hvorfor er det da slik av vi lar enkelte av disse tankene påvirke oss så sterkt? Og dersom man lærer seg å ikke la tankene eskalere fra man tenker den første negative tanken, vil man da få det bedre?
I henhold til metakognitiv terapi kan man trene seg opp til å unngå å komme til det stadiet hvor man er fra seg av bekymring, eller nedtrykt av all grublingen man foretar seg, ved å forholde seg til sine tanker og følelser på en annen måte. Dette vil også frigjøre tankekapasitet hos personen, slik at man kan være mer tilstede i nuet, og vende fokus fra å være innoverrettet mot seg selv, til utover mot verden rundt.
Mange tror at ved å gruble rundt egne problemer vil man finne et svar, en løsning eller en mening med det hele. Tvert i mot vil dette oftere gjøre deg nedtrykt. Samme logikk gjelder det å bekymre seg; hvor mange tror at man er forberedt på det verste, eller unngår skuffelse ved å bekymre seg for fremtiden, er sannheten ofte at man rett og slett bruker mye unødvendig energi på å tenke på noe som aldri skjer.
Hvordan er terapitimene?
En typisk terapitime begynner ofte med at man blir kjent med pasienten, og kartlegger tankemønstre. Det undersøkes deretter nærmere hvilke antagelser rundt egne tanker som gjør at denne måten å gruble eller bekymre seg på opprettholdes, og hvordan dette påvirker personens liv. Fokus rettes fra hva man tenker til hvordan man tenker. Sammen kan psykolog og klient deretter forsøke å lage en ny plan for hvordan man skal forholde seg til sine tankemønster. Dette forløper vanligvis over 4-8 terapitimer, hvor pasienten ofte skal øve eller være oppmerksom på spesielle tema mellom hver terapitime, før dette gjennomgås sammen med psykologen.
[Ida Kristensen]